Home - ΑΖΩΡΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ - AZOROS.COM.GR
english greek

Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Adobe Flash player

Τράπεζα αίματος

Διαχειριστής Τράπεζας Αίματος
Τζιόκας Φώτιος του Γεωργίου (κινητό τηλέφωνο: 6973232406)

Σκοπός
Η δημιουργία διαρκούς παρακαταθήκης αίματος για την αντιμετώπιση των αναγκών των μελών της και όλων των συγχωριανών εφόσον αυτό είναι δυνατό
Η παροχή βοήθειας και η συμπαράσταση για την εξεύρεση αίματος στις έκτακτες ανάγκες των μελών, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης από την Τράπεζα
Δώσε ΖΩΗ με το αίμα σουΗ ανάδειξη και ισχυροποίηση της συμπαράστασης στο κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα στον ανθρώπινο πόνο
Η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης, η υπογράμμιση της ανάγκης για εθελοντική αιμοδοσία και η καταπολέμηση των επιφυλάξεων και των προκαταλήψεων που είναι εμπόδια και βασικές αιτίες ανάσχεσης της εθελοντικής προσφοράς αίματος για τη σωτηρία των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας

Λειτουργία
Η Τράπεζα Αίματος λειτουργεί σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το  οποίο τηρεί αρχείο αιμοδοτών και παρακολουθεί τα υπάρχοντα αποθέματα και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των μελών της. Την ευθύνη της αιμοδοσίας για τους όρους και τις συνθήκες υγιεινής έχει το Νοσοκομείο. Κάθε αιμοδότης μπορεί να δώσει αίμα όποτε και όπου  επιθυμεί  και να ενισχύσει έτσι την τράπεζα αίματος Αζώρου, ακολουθώντας τις οδηγίες του Νοσοκομείου που θα επιλέξει για την αιμοδοσία. Παράλληλα, αιμοδοσία πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στην  πλατεία του χωριού, από κινητή μονάδα αιμοδοσίας, προκειμένου να υπάρχει αύξηση του αποθέματος της τράπεζας

Διαδικασία χορήγησης φιαλών αίματος
Κάθε συγχωριανός μας που έχει άμεσα ανάγκη από αίμα, μπορεί να επικοινωνήσει με τον διαχειριστή της τράπεζας (αναγράφεται στην αρχή της σελίδας), προκειμένου  να δεσμευθούν και οι αντίστοιχες φιάλες που θα ζητήσει. Σε δεύτερη φάση, εκδίδεται εντολή παραχώρησης φιαλών αίματος προς το νοσοκομείο, προκειμένου ο αιτών, άμεσα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να έχει τη δυνατότητα λήψης της ποσότητας που χρειάζεται. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κατά τις μη εργάσιμες ή νυχτερινές ώρες, η  εντολή δύναται να δοθεί και  προφορικά. Να τονιστεί ιδιαίτερα ότι στο παρελθόν, σε πολλές περιπτώσεις, η Τράπεζα έχει βοηθήσει σημαντικά  συγχωριανούς μας σε δύσκολες στιγμές, αποδεικνύοντας έτσι την πολύτιμη αποστολή της και τη σημαντικότατη προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο

KΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2011 ΠΑΣ ΒΟΥΒΑΛΑΣ

Την Πρωτοχρονιάτικη κοπή πίτας πραγματοποίησε ο Π.Α.Σ ΒΟΥΒΑΛΑΣ τo Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 στο Κέντρο διασκέδασης ΄΄Αμαδρυάδες΄΄ στη Μηλέα Ελασσόνας. Μία αξέχαστη βραδιά, με ζωντανό λαϊκό πρόγραμμα, με πλούσια λαχειοφόρο, με πολύ κέφι και χορό που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπό την παρουσία των ποδοσφαιριστών της ομάδας, του διοικητικού συμβουλίου, παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και πλήθους κόσμου, οι Βουρονίκος Δημήτριος και Παπαθεοδώρου Γεώργιος, μέλη του Δ/Σ του Π.Α.Σ, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευχόμενοι στην ομάδα υγεία και καλή πορεία για το νέο έτος. Τυχερός της βραδυάς ο Τζιαρτζιάνης Φώτιος του Κων/νου, ο οποίος κέρδισε το φλουρί και μαζί τις ευχές όλων.

Αρχαία Άζωρος

Η περιοχή

Περραιβία σημαίνει χώρα των περασμάτων. Η Περραιβία είναι μία περιοχή που απλώνονταν από την κοίτη του Πηνειού μέχρι των ορίων της Μακεδονίας. Ήταν το βόρειο τμήμα του Ν. Λάρισας που περιλάμβανε τον παρολύμπιο χώρο δηλ. το υψίπεδο της Καρυάς Ολύμπου μέχρι Λείβηθρα, την περιοχή της Καλλιπεύκης και Ραψάνης μέχρι τις εκβολές του Πηνειού, το υψίπεδο της Καλλιθέας Ολύμπου μέχρι το Σαραντάπορο ή την αρχαίαν Τριπολίτιδα, τον κάμπο της Ελασσόνας, τον κάμπο Δομένικου ή Ποταμιάς και ολόκληρη την περιοχή της σημερινής Επαρχίας Τυρνάβου (Πεδινή Περραιβία).
perraibia1Σε αυτό το όνομα άκουγε από τα βάθη των αιώνων γιατί ολόκληρος ο χώρος της είναι ένα σύνολο περασμάτων από τη Θεσσαλία προς την Μακεδονία και αντιστρόφως. Κατέχουσα τα πέντε μοναδικά και στρατηγικότατα περάσματα που άφηνε ο τεράστιος όγκος του Ολύμπου που φράσσει την Μακεδονία από Θεσσαλία. Τα στενά αυτά ήταν:

1)στενό Τεμπών
2)στενό Λεπτοκαρυάς με τρεις απολήξεις προς Περραιβία διαμέσου Λειβήθρων-Τιτνάτα-Παλαιάς Σκαμνιάς-Σπαρμού, Λειβήθρων-υψιπέδου Καρυάς-Δίάβας Ελασσόνα, Λειβήθρων-Ασκυρίδος Λίμνης-Γόννων-πεδινή Περραιβία
3)στενό Πέτρας Ολύμπου (βόρεια Κοκκινοπηλού)
4)στενό Αγίου Δημητρίου
5)στενό Βολουστάνων (Σαρανταπόρου)

χωρίς να υποβαθμίσουμε και την σημασίαν του αλλού μεγάλου στενού που οδηγούσε από δυτική Περραιβία προς περιοχή Τυμφαίας - Αιθικίας (Καλαμπάκας) προς Ήπειρον.

Η φυλή των Λαπιθών κατοίκησε πρώτη την περιοχή και μετά οι Περραιβοί. Γνωστές αρχαίες πόλεις είναι η Ολοοσσών (σημερινή Ελασσόνα), οι Άζωρος - Δολίχη Πύθιο, οι οποίες αποτέλεσαν την αρχαία Τριπολίτιδα, δηλαδή την πρώτη συνένωση οικισμών (σαν τον σημερινό Καλλικράτη), Δωδώνη, Κύφος, Ηλώνη (σημερινό Αργυροπούλι ή Τσαριτσάνη), Χυρετίαι (σημερινό Δομένικο), Γόννοι, Μάλλοια.
Στην ορεινή Περραιβία, αναπτύχθηκαν οι πόλεις – κράτη Κύφος, Δολίχη, Πύθιο και Αζωρος. Η πιο καλά οχυρωμένη και πολυάνθρωπη πόλη της περιοχής ήταν η Άζωρος.
Από την Άζωρο και την ευρύτερη περιοχή θα ξεκινήσουν για την Αργοναυτική εκστρατεία, σε χρόνους πριν την γραπτή ιστορία, ο Άζωρος ως πηδαλιούχος και ο μάντης Μόψος. Το γεγονός ότι δύο βασικά πρόσωπα της εκστρατείας ήταν από την περιοχή δείχνει ότι οι Περραιβοί είχαν προβάδισμα σε θέματα λατρείας αλλά και φοβερές ναυτικές γνώσεις μιας και ο πηδαλιούχος θεωρείται ο τιμονιέρης, ο καπετάνιος που γνωρίζει τη θάλασσα και τις δυσκολίες της.
Στον χώρο αυτό θα δημιουργηθεί αρχικά από τις πόλεις Δολίχη, Πύθιο και Άζωρος η πρώτη ένωση πόλεων – κρατών ή αλλιώς η πρώτη αμφικτιονία στον αρχαίο κόσμο, η Περραιβική Τρίπολη. Κατά την λογική του σημερινού Διοικητικού Καλλικράτη, ο σύνδεσμος αυτός θα μεγαλώσει και θα μετεξελιχθεί στο «Κοινό των Περραιβών» με την συμμετοχή όλων των Περραιβικών πόλεων, όπως μαρτυρά το όνομά του. Θα διαρκέσει επί αιώνες, μέχρι την κατάκτηση της περιοχής από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ο αρχαίος οικισμός

azoros21Η Άζωρος ήταν κτισμένη επί του σημερινού λόφου «Καστρί». Απλωνόταν ανατολικά και Β/Δ του λόφου, μέχρι τη σημερινή θέση του χωριού Άζωρος.
Η πόλη είχε σπουδαία οχύρωση αφού στην πλαγιά του λόφου είχαν κατασκευαστεί τέσσερις διαδοχικές σειρές τειχών. Το πρώτο τείχος περίζωνε την πόλη στο σημείο του μαστού. Από τη θέση που αποκαλείται "νεκροταφείο των δούλων" ακολουθούσε κατά μήκος τον δημόσιο δρόμο μέχρι την θέση "Τούμπα". Κατέβαινε αριστερά προς την γέφυρα του Τιταρίσιου και έπειτα ανέβαινε κάθετα επάνω στην κορυφή του λόφου, ακολουθώντας παράλληλα την κόψη από την οποία αρχίζει το απότομο φαράγγι. Το δεύτερο τείχος ήταν πολυγωνικό, άρχιζε λίγο ψηλότερα από τον προαναφερθέντα μαστό και συνέχιζε Β/Α μέχρι το ζυγό του λόφου προς την κοίτη του ποταμού. Το τρίτο διάζωμα φαίνεται ότι ήταν χτισμένο λίγο ψηλότερα από το προηγούμενο, δηλαδή ΒΑ και κατέληγε πάλι στο αρχικό τείχος, το οποίο ανέρχεται κάθετα από χαμηλά, ακολουθώντας τον ζυγό του λόφου κοντά στον γκρεμό. Αυτό το διάζωμα φαίνεται ότι ακολούθησαν αργότερα οι Βυζαντινοί προεκτείνοντάς το με πέτρες που συνδέονται με αμμάσβεστο και περικυκλώνοντας το λόφο. Τέλος, το τέταρτο διάζωμα στεφανώνει την πλατιά κορυφή του λόφου στο επάνω τμήμα.
Διατηρείται σε πολλά σημεία ολοκάθαρα με τους πύργους του που κατά διαστήματα προεξέχουν. Ήταν τείχος αντιστηρίξεως του Ανατολικού τμήματος του πλαταιού λόφου, που ενδεχομένως να έπαιζε το ρόλο ισοπέδωσης του απλώματος, πάνω στο οποίο πρέπει να υπήρχαν μεγάλα οικοδομήματα.
arxaio_teixos2Κατά τον αρχαιολόγο Αρβανιτόπουλο, το τείχος της Αζώρου θα πρέπει να θεωρείται της πρώιμης γεωμετρικής περιόδου, δηλαδή 2900 ετών περίπου. Αποτελείται από ογκόλιθους κομμένους σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου και αρμολογημένους με τέτοια ακρίβεια και επαφή που δεν επιτρέπουν το ελάχιστο κενό. Μια τέτοια γιγαντιαία οχύρωση για τα χρόνια εκείνα αποδεικνύει την εργασία χιλιάδων ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μεγάλο μέρος των οικιών της πόλης θα πρέπει να βρισκόταν στο νότιο τμήμα του λόφου, αλλά και ανατολικότερα του Τύμβου, έως και τη σημερινή θέση του χωριού. Πότε περίπου να εμφανίστηκε η πόλη αυτή; Γεγονός είναι ότι στον τόπο αυτό βρέθηκαν λίθινα εργαλεία, πράγμα που μαρτυρεί ότι θα πρέπει να έχει κατοικηθεί πριν το 5000 π.χ. δηλαδή τουλάχιστον εδώ και 7000 χρόνια.
Η Άζωρος παρουσίασε μεγάλη ακμή κατά τους κλασσικούς χρόνους. Το γεγονός ότι στη βάση του λόφου οι Αζωριαστές έβγαζαν αρίστης ποιότητας μάρμαρο, σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες της εποχής θα είχαν δημιουργήσει αρκετά καλλιτεχνήματα και σπουδαία κτίρια.
Στην ευρύτερη περιοχή της Αζώρου, ο ερευνητής Σπυρίδων Μπούμπας τοποθετεί το Μαντείο του Δωδωναίου Δία του Πελασγικού το οποίο επικαλείται ο Αχιλλέας στον Όμηρο για να νικήσουν οι Έλληνες. Υιοθετώντας την άποψη του αρχαιολόγου Αρβανιτόπουλου, θεωρεί ότι η δεισχείμερος Δωδώνη που περιγράφει ο Όμηρος ως περιοχή της Περραιβίας, είναι ο σημερινός Αμάρμπεης, ορεινός όγκος των Χασίων. Με την κάθοδο των Λαπιθών, τμήμα των Περραιβών πιθανόν εκδιώχτηκε προς την Ήπειρο, όπου σε ανάμνηση της δικής του Δωδώνης δημιούργησε αργότερα το νέο Μαντείο του Δωδωναίου Δία της Ηπείρου, το πασίγνωστο σήμερα μαντείο της Δωδώνης έξω από τα Ιωάννινα. Στην αρχαία πόλη λατρευόταν ιδιαίτερα ο Κεραύνιος Δίας και ο Απόλλωνας.

Οι αρχές της πόλης ήταν:
1.ο Στρατηγός
2.ο Ιερέας του πολιούχου θεού
3.οι Ταμίες και δευτερεύουσα αρχή οι εξεταστές

Τα ονόματα των μηνών του έτους ήταν:
1.Αγαγύλιος
2.Άφριος
3.Απολλώνιος
4.Θύος
5.Θεμίστιος
6.Ερμαίος
7.Ιτώνιος
8.Ιπποδρόμιος
9.Λεσχανόριος
10.Ομολώος
11.Πάνημος
12.Φυλλίκος

Ο αρχαιολογικός χώρος

azoros21Ο αρχαιολογικός χώρος της Αζώρου, βρίσκεται νοτιανατολικά της σημερινής κοινότητας Αζώρου, στον λόφο με την ονομασία "Καστρί" και σε απόσταση 18 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας. Περιλαμβάνει τις τοποθεσίες "Καστρί", "Άγιος Αθανάσιος", "Παλιοκκλήσι" και "Κοπάνα". Σε κάθε μία από τις θέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές και ανευρέθησαν ερείπια κτισμάτων που ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Επισκεπτόμενοι τον χώρο,ανά τοποθεσία θα δείτε τα εξής:

Στον λόφο που φέρει το όνομα "Καστρί" έχουν επισημανθεί σε μεγάλη έκταση τείχη της ελληνιστικής και μεσοβυζαντινής περιόδου. Εντός των τειχών της ακρόπολης, ανασκαφική έρευνα των τελευταίων χρόνων έφερε στο φώς παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική.
arxaio_teixos3Στη θέση "Παλιοκκλήσι", σε μια έκταση 2.400 τετραγωνικών μέτρων αποκαλύφτηκε παλαιοχριστιανική βασιλική με προσκτίσματα αριστερά και δεξιά, στοά συνολικού μήκους 24 μ. και δύο νεκροταφεία. ‘Ενα της παλαιοχριστιανικής και ένα της μεσοβυζαντινής περιόδου. Οι ταφές και του παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου περιείχαν μεγάλο αριθμό νομισματικών ευρημάτων, αργυρών και χάλκινων κοσμημάτων, ενώ οι μεσοβυζαντινές ταφές περιείχαν αργυρά και χάλκινα κοσμήματα καθώς και αγγεία.
Στη θέση "Άγιος Αθανάσιος", όπου βρίσκεται εντός των τειχών της ακρόπολης, η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε τρίκλιτη παλιοχριστιανική βασιλική.
arxaio_teixos1Σε άλλη κοντινή θέση με το όνομα ''Κοπάνα" αποκαλύφτηκε βασιλική, μονόκλιτη η οποία σε μεταγενέστερη φάση μετατράπηκε σε τρίκλιτη. Ταυτόχρονα ανευρέθει πλάτωμα-άνδηρο, όπου είχε θεμελιωθεί η αστική έπαυλη του Νικάρχου, ενώ επισημάνθηκαν και αρχιτεκτονικά μέλη του περίφημου ναού του Απόλλωνα Λυκείου, της κύριας λατρευόμενης θεότητας της Αζώρου.

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Τ.Κ. 40200, Επαρχία Ελασσόνας (Νομός Λαρίσης)
Τηλέφωνο: +30 2410 288082, +30 2410 288083
Φαξ: +30 2410 289106
Email:

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος έπειτα από συνεννόηση με την Εφορεία

Οι ανασκαφές

Στο Β/Α άκρο του Καστριού στη θέση που καλείται Τούμπα, το 1912 έγινε ανασκαφή με επικεφαλής τον καθηγητή και ιστορικό Αρβανβιτόπουλο. Στη θέση αυτή βρέθηκε τάφος, στο κύριο τμήμα του οποίου βρέθηκαν πιθάρια με στάχτη και νομίσματα. Η επίσημη αρχαιολογική σκαπάνη δεν έφτασε ποτέ στο σημείο που είναι ο κυρίως νεκρικός θάλαμος.
Το 1935 ομάδα χωρικών με άδεια του Υπουργείου Παιδείας και με τη βοήθεια ενός Γερμανού ραβδοσκόπου επαναλαμβάνει την ανασκαφή στην ίδια περιοχή. Το σπουδαιότερο εύρημα θεωρείται ο τάφος του Βασιλιά Αρχέλαου. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ανευρέθη ταφόπλακα μήκους δύο μέτρων που έκλεινε με μπρούτζινη κρικοθηλειά.
Το έτος 1959 δυτικά της Αγίας Παρασκευής έγινε μια σειρά σπουδαίων αρχαιολογικών ανακαλύψεων, παρουσία του Γερμανού αρχαιολόγου καθηγητή Βλαδίμηρου Μίλοβιτς, πρύτανη του Πανεπιστημίου της Χαϊδεμβέργης. Εκεί αποκαλύφτηκαν τάφοι σε μια περιοχή έκτασης 5.000 τετραγωνικών μέτρων γεγονός που πιστοποιεί την ύπαρξη νεκροταφείου. Τα ευρήματα που βρέθηκαν εντός των τάφων φυλάσσονται σε αποθήκες στο Μουσείο Λάρισας.
arxaiologikos_xwros2Το 1996 διενεργήθηκαν οι πρώτες ανασκαφές από την 7η Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στη θέση Παλιοκκλήσι, σε μια έκταση 2.400 τετραγωνικών μέτρων αποκαλύφτηκε παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική, μήκους 16,7μ και πλάτους 9,30μ. Λείψανα του φράγματος του Πρεσβυτέρου δεν βρέθηκαν, απεκαλύφθη όμως το όρυγμα του εγκαινίου το οποίο είναι σταυρόσχημο, ενώ στο δάπεδο του κεντρικού κλίτους βρέθηκε μωσαϊκό, το οποίο διεσώθει μόνο κατά ένα ελάχιστο τμήμα. Στον ευρύτερο χώρο της βασιλικής απεκαλύφθησαν προσκτίσματα αριστερά και δεξιά, στοά συνολικού μήκους 24 μ. και δύο νεκροταφεία με 328 ταφές δύο διαφορετικών περιόδων, της παλαιοχριστιανικής και της μεσοβυζαντινής. Από την έρευνα διεπιστώθη ότι 87 εξ αυτών ανάγονται στην πρώτη και 233 στη δευτέρα περίοδο. s08-daxt4Τα ευρήματα των παλαιοχριστιανικών τάφων είναι νομίσματα, κυρίως «minimi», ο αριθμός των δε ανέρχεται σε 565, κοσμήματα αργυρά και χάλκινα (24 ενώτια, 16 περιδέραια, 3 πόρπες, 2 δακτυλίδια, 2 περόνες και 4 βραχιόλα). Τα ευρήματα των μεσοβυζαντινών τάφων είναι κοσμήματα αργυρά και χάλκινα, καθώς και αγγεία. Συνολικά βρέθηκαν 150 ενώτια, 102 δακτυλίδια, 38 περιδέραια, 4 πόρπες, μία περόνη, 1 βραχιόλι και 16 αγγεία. Ανασκαφικές έρευνες έγιναν και στις θέσεις ¨Άγιος Αθανάσιος¨ και ¨Κοπάνα¨, όπου απεκαλύφθησαν βασιλικές της Βυζαντινής περιόδου. Μετά από ευρύτατο καθαρισμό του περιβόλου στην ακρόπολη και στην κάτω πόλη με σωστική ανασκαφή, αποκαλύφθηκε ένας ισχυρός αναλημματικός τοίχος του 5ου αιώνα π.Χ., μήκους 47 μ. και ύψους 1,50 - 2,50 μ. Παράλληλα με τον πολυγωνικό αυτό τοίχο ήρθε στο φως και ένας άλλος του 3ου αιώνα π.Χ. Ο δεύτερος τοίχος κατασκευάστηκε για να στηρίζει ένα πλάτωμα-άνδηρο, όπου είχε θεμελιωθεί η αστική έπαυλη του Νικάρχου. Η πολυτελής αυτή έπαυλη δεν έχει ερευνηθεί ακόμη. Ονομάστηκε έπαυλη του Νικάρχου, γιατί στο αίθριό της βρέθηκε στημένη στη θέση της μια μεγάλη επιγραφή-επιστολή του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Δώσωνος προς το βασιλικό επιστάτη της Περραιβικής Τρίπολης Νίκαρχο. azoros5Ανασκάφηκε επίσης ένας λαμπρός ναός των Ρωμαϊκών χρόνων, διαστάσεων 8 μ επί 13 μ ενώ παράλληλα με το Ρωμαϊκό ναό ανασκάφηκε και ένας Χριστιανικός κοιμητηριακός ναός του τύπου της βασιλικής με τρούλο και αρκετοί τάφοι αυτής της εποχής. Στον περιβάλλοντα χώρο του Ρωμαϊκού και Χριστιανικού ναού ανάμεσα σε τοίχους αρχαίων κτηρίων και σύγχρονους λιθοσωρούς επισημάνθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη του περίφημου ναού του Απόλλωνα Λυκείου, της κύριας λατρευόμενης θεότητας της Αζώρου. Βρέθηκαν 120 θραύσματα γλυπτών και αρχιτεκτονικά μέλη ιωνικού ναού του 3ου π.Χ όπως:
1.Γείσα
2.βάσεις κιόνων
3.αετώματα που οι επιγραφές αποδίδουν στον Απόλλωνα Λύκειο

azoros7Σκύφος με ανάγλυφες ερωτικές σκηνές και δυο χρυσοί δαρεικοί που βρέθηκαν σε αυτά ήταν ανέλπιστα αποκτήματα του Μουσείου Λάρισας. Ακόμη συγκεντρώθηκαν 120 περίπου επιτύμβιες στήλες, οι οποίες εκτός από το πλήθος πολλών ονομάτων απλών πολιτών της Αζώρου που αναγράφουν, αρκετές από αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι μας δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουμε για πρώτη φορά επιστημονικά στοιχεία για τη γλώσσα της Περραιβίας, η οποία είναι συγγενική της Μακεδονικής.

Πηγές:

Ζαρζώνης Βασίλειος - Ορεινή Περραιβία-Άζωρος

Σπυρίδων Μπούμπας http://users.hol.gr/~mpoumpas/

Οδηγός πόλεως Ελασσόνας elassona.com.gr

Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας www.esel.gr/

www.wikipedia.org


Καλώς ήλθατε

...στον διαδικτυακό τόπο της Αζώρου Ελασσόνας!

Ο ιστοχώρος αυτός αποτελεί φυσική συνέχεια μιας εθελοντικής προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε με την ιδέα της εγκατάστασης και λειτουργίας ενός Ασύρματου Δικτύου δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Κύριο μέλημά μας είναι η χρήση του διαδικτύου, καθώς και η παρουσίαση και ενημέρωση για τον τόπο μας σε συγχωριανούς, συντοπίτες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Εξαλείφοντας σύνορα και αποστάσεις η συνεύρεση, ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων περνάει σε άλλη διάσταση, όπου τα πράγματα πολλές φορές γίνονται απλούστερα.

Περιηγηθείτε λοιπόν ανάμεσα στις διαφορετικές σελίδες και πάρτε μέρος στην εθελοντική αυτή προσπάθεια, καταθέτοντας προτάσεις, ιδέες, φωτογραφίες και ειδήσεις περί παντός επιστητού, σεβόμενοι πάντα τον συνομιλητή, γιατί το συνομιλείν και κυρίως το φιλοσοφείν εστί ανθρώπινο γνώρισμα, όπως μπορεί να έλεγε ο Άζωρος τον καιρό που ξεκινούσε να επιβιβαστεί στην Αργώ.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Παπαθεοδώρου - Ιωάννης Περιστέρης

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε αντάμωμα των απανταχού Αζωριτών έξελίχθηκε και το φετινό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής που διοργανώθηκε την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011 από τον Μ.Ε.Σ Αζώρου στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε τόσο στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής για να τιμήσει τον εορτασμό της, όσο και στην κεντρική πλατεία της Αζώρου για να διασκεδάσει και να χορέψει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τη συνοδεία ζωντανής δημοτικής μουσικής.

<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 3 Επόμενα > Τελευταία >>

wifi

banner_pasboubalas

banner_trapezaaimatos

fb. youtube.

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Κατασκευάστηκε από τον ΓΚΡΙΓΚΑ ΙΩΑΝΝΗ
Copyright (C) 2011-2019 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ. All rights reserved.